دکتر لطفی
بررسی و درمان علل نازایی
نازایی یا ناباروری به ناتوانی در باردار شدن پس از یک سال تلاش مداوم بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری گفته می شود. علل نازایی می توانند از طرف هر دو شریک زندگی باشند و به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: مشکلات مربوط به مردان و مشکلات مربوط به زنان. در مردان، شایع ترین علت نازایی مشکلات مربوط به کیفیت اسپرم، تعداد کم اسپرم، حرکت ضعیف یا ناهنجاری های شکل اسپرم است که ممکن است به علت عواملی مانند استرس، مشکلات هورمونی، بیماری ها یا عادات زندگی نادرست باشد.
در زنان، مشکلات مختلفی می تواند موجب نازایی شود. یکی از شایع ترین علل نازایی زنان، اختلالات تخمک گذاری است که در آن تخمک به درستی آزاد نمی شود، مانند مشکلات مرتبط با تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا اختلالات هورمونی. آسیب به لوله های فالوپ نیز می تواند مانع از حرکت تخمک و اسپرم به سمت یکدیگر شود و موجب نازایی گردد. علاوه بر این، اندومتریوز، آسیب به تخمدان ها، سن بالا و مشکلات در کیفیت تخمک ها می توانند از علل دیگر نازایی در زنان باشند.
برای درمان نازایی، ابتدا باید علل آن شناسایی شود. برای این منظور پزشک معمولاً آزمایشاتی مانند آزمایش های هورمونی، بررسی کیفیت اسپرم، سونوگرافی، لاپاراسکوپی و آزمایش های دیگر انجام می دهد. بسته به علت، درمان ها می توانند متفاوت باشند. در مواردی که مشکل در تخمک گذاری وجود دارد، داروهای تحریک تخمک گذاری مانند کلومیفن یا گنادوتروپین ها تجویز می شوند. در صورتی که انسداد لوله ها یا مشکلات دیگر وجود داشته باشد، جراحی یا روش های کمکی مانند IVF ممکن است ضروری باشند. همچنین برای درمان مشکلات مردانه، ممکن است از داروهای هورمونی، درمان های جراحی یا روش های کمک باروری مانند IUI یا IVF استفاده شود. در نهایت، درمان نازایی نیازمند یک رویکرد تیمی و مشاوره مستمر با پزشک متخصص است.